Sunday, April 19, 2009

SISTEM PENDIDIKAN PRASEKOLAH PERLU BERMULA PADA UMUR MURID 4 TAHUN- Profesor Madya Dr. Supyan bin Husin

Temerloh Jaya- Profesor Madya Dr. Supyan bin Husin menegaskan bahawa pendidikan prasekolah perlu bermula ketika umur kanak-kanak 4 tahun. Beliau merupakan salah seorang Ahli Lembaga PASTI Malaysia menyatakan demikian semasa berucap merasmikan Jamuan Amal yang dianjurkan oleh PASTI Az-Zahra' pada malam 18 Mei 2008.

Dr. Sufian juga menegaskan oleh sebab itulah PASTI telah memperkenalkan prasekolah bermula 4 tahun sejak beberapa tahun yang lalu. Menurutnya lagi, kanak-kanak perlu dididik dengan pendidikan yang mampu membentuk peribadi yang positif. Beliau mengambil contoh satu kajian yang dibuat di luar negara kepada sekumpulan tikus. Dalam ujian itu, tikus didengarkan dengan muzik-muzik yang berbeza rentak. Bagi tikus yang didengarkan dengan rentak "rock", apabila dilepaskan akan berjalan dan berkelakuan ala penyanyi rock di atas pentas. Manakala, tikus yang didengarkan dengan muzik yang berentak lembut berjalan dan berkelakuan lebih teratur dan baik. Justeru, ibu bapa perlu memilih pendidikan yang sesuai bagi membentuk perkembangan anak-anak.

Ibu bapa juga perlu mewujudkan persekitaran yang baik semasa di rumah agar anak-anak tidak terkeliru. Ini bermakna ibu bapa perlu mewujudkan kesinambungan amalan ketika di rumah seperti yang terdapat di sekolah. Jika amalan di rumah berbeza dengan pendidikan di sekolah, implikasinya boleh menjadikan anak-anak keliru.

Malam Jamuan Amal itu juga diserikan dengan persembahan nasyid daripada Ustaz Akhwan Afenddi dengan lagu-lagu yang menghiburkan para hadirin. Persembahan daripada murid-murid PASTI Az-Zahra' juga tidak kurang hebatnya. Tahniah!
Sehubungan dengan itu, Jabatan PASTI Temerloh mengucapkan syabas kepada Jemaah Pengurusan PASTI Az-Zahra kerana berjaya mengadakan Jamuan Amal tersebut. Kemeriahan malam tersebut amat bermakna bagi perkembangan PASTI di Temerloh.No comments:

Hari Graduasi PASTI Temerloh 2008

YDP Kawasan Temerloh, Ustaz Abdul Rahim b Latif telah merasmikan Hari Graduasi PASTI Temerloh pada 8 November 2008 di Dewan Pusat Pengajian Al Mukmin Temerloh. Hari Graduasi ini juga telah dihadiri oleh Ketua DPP Temerloh, Ustaz Jauhari Ishak.

Dalam ucapan perasmiannya, Ustaz Abdul Rahim menyeru ibu bapa menekankan aspek pendidikan Islam dalam mendidik anak-anak mereka. Beliau juga menegaskan peri pentingnya ibu bapa mendidik anak-anak supaya menjadi insan yang soleh. Jika ibu bapa gagal mendidik anak-anak dengan baik, maka mereka dikira sebagai ibu bapa yang derhaka.

Hari Graduasi kali ini meraikan 128 orang murid PASTI yang telah tamat pengajian mereka di 12 buah PASTI dalam kawasan Temerloh. Manakala kira-kira 200 orang ibu bapa dan penjaga telah hadir pada Hari Graduasi tersebut.