Saturday, July 4, 2009

8C YANG TIDAK DISUKAI LELAKI

C1. CABAR. Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita . Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL. Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu . Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan . Juga perbuatan & kata2 isteri yang tidak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata-kata yg tidak baik kepada mertua…

C3. CELUPAR. Wanita yang cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar . Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT. Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini sama ada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yang selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, apabila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi di rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel-comel aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tetapi di rumah tidak praktik pun.

C5. CEMBURU. Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka . Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit-sikit telefon suami di tempat kerja. Suami baru balik kerja di tanya macam-macam.

C6. CEREWET. Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya . Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tidak suka apabila isteri cerewet tidak bertempat . Contohnya kalau suami bawa makan di luar, isteri hendak tempat yang ada kelas aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI. Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai . Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak lepak depan tv lagi….

C8 CUAI. Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa .. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya . Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa-masa tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang membuatkan isteri mempunyai salah satu daripada ciri-ciri ini.

No comments:

Hari Graduasi PASTI Temerloh 2008

YDP Kawasan Temerloh, Ustaz Abdul Rahim b Latif telah merasmikan Hari Graduasi PASTI Temerloh pada 8 November 2008 di Dewan Pusat Pengajian Al Mukmin Temerloh. Hari Graduasi ini juga telah dihadiri oleh Ketua DPP Temerloh, Ustaz Jauhari Ishak.

Dalam ucapan perasmiannya, Ustaz Abdul Rahim menyeru ibu bapa menekankan aspek pendidikan Islam dalam mendidik anak-anak mereka. Beliau juga menegaskan peri pentingnya ibu bapa mendidik anak-anak supaya menjadi insan yang soleh. Jika ibu bapa gagal mendidik anak-anak dengan baik, maka mereka dikira sebagai ibu bapa yang derhaka.

Hari Graduasi kali ini meraikan 128 orang murid PASTI yang telah tamat pengajian mereka di 12 buah PASTI dalam kawasan Temerloh. Manakala kira-kira 200 orang ibu bapa dan penjaga telah hadir pada Hari Graduasi tersebut.