Sunday, January 18, 2009

Sekitar Kursus Huraian Sukatan Pelajaran PASTI

Seramai 44 orang guru PASTI telah mengikuti Kursus Huraian Sukatan Pelajaran (subjek murid 5 Tahun) yang diadakan pada 17 Januari 2009. Kursus yang dianjurkan oleh Jabatan PASTI Temerloh ini juga mendapat penyertaan dari guru-guru PASTI dari Bera, Kuala Krau dan Maran. Kursus ini bermula dari jam 9 pagi hingga 5 petang dan disampaikan oleh tiga orang penceramah.


Kursus sehari yang diadakan di Pejabat ADUN Kuala Semantan, Temerloh ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan dan menambahbaikkan kemahiran instruksi dalam kalangan guru-guru. Sepanjang kursus ini, guru-guru menunjukkan minat dan komitmen yang tinggi. Pelbagai pertanyaan dikemukakan kepada penceramah.

Pada akhir kursus ini, guru-guru PASTI Temerloh telah menyerahkan kutipan derma untuk Palestin yang telah disumbangkan oleh ibu bapa murid PASTI. Guru-guru yang hadir juga turut menyumbangkan derma bagi membantu rakyat Palestin. Jumlah semua kutipan ialah RM920.00. Wang tersebut telah diserahkan kepada PASTI Negeri Pahang untuk dihantar ke Palestin. Pihak kami mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua ibu bapa dan guru yang telah menyumbangkan bantuan kewangan bagi membantu umat Islam di Palestin yang berada dalam kesusahan dan musibah. Semoga sumbangan ini dikira oleh Allah sebagai amal soleh.
No comments:

Hari Graduasi PASTI Temerloh 2008

YDP Kawasan Temerloh, Ustaz Abdul Rahim b Latif telah merasmikan Hari Graduasi PASTI Temerloh pada 8 November 2008 di Dewan Pusat Pengajian Al Mukmin Temerloh. Hari Graduasi ini juga telah dihadiri oleh Ketua DPP Temerloh, Ustaz Jauhari Ishak.

Dalam ucapan perasmiannya, Ustaz Abdul Rahim menyeru ibu bapa menekankan aspek pendidikan Islam dalam mendidik anak-anak mereka. Beliau juga menegaskan peri pentingnya ibu bapa mendidik anak-anak supaya menjadi insan yang soleh. Jika ibu bapa gagal mendidik anak-anak dengan baik, maka mereka dikira sebagai ibu bapa yang derhaka.

Hari Graduasi kali ini meraikan 128 orang murid PASTI yang telah tamat pengajian mereka di 12 buah PASTI dalam kawasan Temerloh. Manakala kira-kira 200 orang ibu bapa dan penjaga telah hadir pada Hari Graduasi tersebut.